Testen bij de GGD

chlaDe meeste mensen die swingen nemen hun verantwoordelijkheid door zichzelf twee keer per jaar te laten onderzoeken bij de GGD. Bij zo’n SOA consult word je bij binnenkomst anoniem geregistreerd. Strikt genomen kan dat natuurlijk nooit anoniem zijn maar er wordt bedoeld dat je niet in een landelijke database terechtkomt.

Er wordt eerst een vragenlijst op je losgelaten om te bepalen welke onderzoeken je allemaal moet ondergaan. De eerste keer doen ze alles om een startbeeld te krijgen van je. Er wordt een urinemonster, bloedmonster en staafje achterin de keel van je genomen (alleen dames). Als je ook anale sex hebt gehad wordt er ook met een wattenstaafje uit de anus wat materiaal gewonnen. Heb je dus als man anaal verkeer gehad dan mag je dus ook meedoen met deze test.

Achter in de keel van de dame verblijft deze SOA
Ook kan het voorkomen dat jullie van een ander stel waar je sex mee hebt gehad (en je hebt elkaars mail of app gegevens) een SOA melding krijgt. Neem in dat geval zelf contact op met de GGD en zeg dat je mogelijk ook besmet bent geraakt met bijvoorbeeld Chlamydia. Er wordt dan een gerichte test gedaan en binnen 1 tot 2 weken heb je de uitslag. Het is dan handig om je eigen tussenliggende daters te waarschuwen en even een date-pauze in te lassen totdat je de uitslag hebt. Ben je SOA vrij dan kun je vanzelfsprekend weer gewoon daten. Krijg je een kuurtje voorgeschreven begrijp dan goed dat je een SOA hebt en besmettelijk bent tot twee weken na de kuur!

Wat veel mensen nog niet weten is dat je van gepijpt worden zonder condoom, als man, ook Chlamydia kunt krijgen. Achter in de keel van de dame verblijft deze SOA. Door diep te pijpen wordt de man dan besmet. Dus denk niet, ik doe het altijd met condoom dus ik loop geen risico. De dames worden vanzelfsprekend bij een SOA test achterin de keel ook getest. Minder bekend is de Chlamydia in de keel bij de man. Deze komt door het diep beffen. Standaard wordt de man niet getest achterin de keel, blijkbaar komt deze wijze van besmetting minder vaak voor dan bij de dames.

richtprijs ligt ongeveer op 100 euro per persoon
Tenslotte: Soa testen waren voorheen gratis nog bij de GGD. Het RIVM vergoedde toen de kosten hiervan.
Echter, bij swingers kwamen de SOA’s zo weinig voor dat het RIVM deze vergoeding heeft geschrapt omdat het risico te laag werd bevonden. Dus swingers, ga zo door!
Vanaf Januari 2015 moet je zelf de kosten moeten dragen van zo’n onderzoek. De richtprijs ligt ongeveer op 100 euro per persoon…We hebben pas met een stel gedate en zij waren 180 euro per persoon kwijt voor een totale periodieke controle.
Degenen die nog wel kosteloos worden onderzocht zijn de risicogroepen: Homoseksuelen, prostituees en mensen die in risicolanden (waar aids veel voorkomt) seks hebben gehad met een inwoner aldaar.

7 reacties

 1. Kevin schreef:

  Condoomgebruik neemt al jaren af, ook onder swingers. opzich niets mis mee maar zeker seks feestjes zijn hierdoor wel een steeds grotere bron van SOA besmettingen. elke risicogroep behoort zich gewoon elke 3 maanden te laten testen

 2. Marcel en nellie schreef:

  Condoom in panclubs.

  Wij zijn aktief koppel heel aktief die gewoon testen bij huisarts.
  Een soa lopen vrouwen ook op met vingeren en dat is zeker geen fabel!

  Pijpen zonder condoom is standaart in parenclubs bij swingen loopt iedereen wel eens tegen een soa aan helaas is dat het risico ervan. We vinden alleen triest dat sommige zich nooit laten testen wij doen het standaart om 3 maanden. En bij klachten gewoon bellen na huisarts of ggd. Alleen ggd geeft vaak aan komende 2 weken geen tijd voor testen heel raar. Want goneroe ken heel pojnlijk zijn en 2 weken wachten heel vreemd. En gonoroe ken oogonsteking geven. Dus bent u swinger en heeft u 1 oog of beide ogen onstoken dit ken zeker 1 soa zijn. Xxxx marcel en nellie

 3. seminifeer schreef:

  De GGD test niet op Mycoplasma Genitalium. Deze soa komt relatief vaak voor.
  De huisarts neemt dit standaard wél mee bij de soatest.

  Als je actuele goede info over soa’s wil dowmload je gewoon de MDR SOA app in de play- of appstore

 4. Andrew schreef:

  De uitslag krijg je meestal binnen 1 week telefonisch, per sms of via e-mail. Is er een behandeling nodig? Dan krijg je een afspraak op de GGD, meestal voor een antibioticakuur.

 5. Friends schreef:

  Mij verbaast het enorm dat iedereen het met condoom wil. En vervolgens likken en pijpen ze er oplos in de parn club. Heb niet 1 koppel gezien die hier bij een condoom gebruikte.
  Dus wat is de zin van een condoom dan behalve zwagerschap tegen gaan

 6. Ray en Anita schreef:

  Hai, wat vervelend dat jullie mss wat opgelopen hebben en wat goed dat jullie sekspartners de anderen waarschuwden. Het is niet direct gezegd dat jullie allebei wat hebben opgelopen maar houd er rekening mee dat als 1 van jullie wat heeft, de ander ook medicatie zal krijgen om een ping pong effect te voorkomen.
  Een thuistest kan, maar kies dan wel voor een “opstuur” test. Deze worden in laboratoria onderzocht en zijn veel betrouwbaarder dan doe-het-zelf thuistesten.
  Denk ook aan het behandeltraject, mochten jullie ook besmet zijn, de medicatie gaat dan toch weer via doktersvoorschrift dus je ontkomt er niet aan dat je een witjas te spreken krijgt. Voordeel van een soakliniek is dat het daar allemaal in 1 is (test-arts-medicatie). Ik heb even wat gegoogled zonder jullie woonplaats te weten maar dan krijg je alvast een indicatie. Als je je verzekeringsgegevens invoert krijg je gelijk ook de prijs te zien. Reken maar op 150-200€ pp. Ik ga hier ook gelijk een forumonderwerp over aanmaken op swingrs.nl.
  Succes and keep on swinging.
  http://www.casaklinieken.nl/nl/hulpaanbod/soa/test

 7. Anoniem schreef:

  Hallo,

  Onze vraag is, wij zijn via een mail benaderd door een stel waar wij seksuele contacten mee hadden. Zij zijn besmet met chlamydia en gonorroe. De GGD heeft hun geadviseerd om de stellen op de hoogte te brengen. Natuurlijk zijn wij hier dankbaar voor. Wij willen ons nu testen voor soa”s, maar niet via de huisarts. Dit ligt te gevoelig. Kunnen wij ons toch via de GGD laten testen? Wij lazen ook dat je test via internet kunt kopen en deze kunt opsturen. Hoe gaat dit in zijn werk en hoe betrouwbaar zijn deze?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *