• Geen categorie
  • 0

Bi of nie?

mBladerend door de profielen van swingstellen op de diverse swingers dating websites valt al snel één ding op. In veel gevallen is de vrouwelijke helft bi en de mannelijke helft is dat niet. Hetzelfde zien we terug in de praktijk. Op swingers feesten en feestjes zien we veel vaker 2 vrouwen die met elkaar bezig zijn dan 2 mannen (meer kan ook natuurlijk J). Hoe zit dat eigenlijk als we swingers afzetten tegen de rest van Nederland? Gelukkig brengt het Sociaal Plan Bureau uitkomst:

De volgende tabel laat het resultaat zien van een Sociaal Cultureel Planbureau interview uit 2010 waarin de vraagstelling (alleen) gebruik maakt van het concept “seksuele voorkeur”. Voor de vraag hoeveel mensen in Nederland homoseksueel zijn is het relevant dat hieruit naar voren kwam dat: 3% van de mannen, en 1,4% van de vrouwen, zich uitsluitend tot de eigen sekse aangetrokken voelt.   6,4 % Van de mannen en 15,7% van de vrouwen geeft aan op beide geslachten gericht te zijn. 90,5 % Van de mannen en 82,9 % van de vrouwen geven aan een heteroseksuele voorkeur te hebben. Zij zijn dus in een Nederland een grote meerderheid.

Tabel
Mate waarin de seksuele voorkeur uitgaat naar mannen respectievelijk vrouwen, naar sekse, bevolking van 16 jaar en ouder, 2010 (n = 1966, in procenten) bron: (4)

Mannen Vrouwen
uitsluitend andere sekse 90,5 82,9
vooral andere sekse 4,1 11,9
vrouwen én mannen 1,4 3,6
vooral eigen sekse 0,9 0,2
uitsluitend eigen sekse 3,0 1,4

 

Uitgaande dat we voor waar aannemen wat er in de swingers profielen staat kunnen we twee conclusies trekken:

  1. Biseksualiteit komt onder swingers veel vaker voor dan onder de gemiddelde Nederlander.
  2. Zowel onder de gemiddelde Nederlander als onder swingers zijn vaker vrouwen dan mannen in zekere mate biseksueel. Ik ga er vanuit dat de percentages onder swingers in de rubrieken: “vooral andere sekse” en “vrouwen en mannen” veel hoger liggen dan in bovenstaande tabel en “uitsluitend andere sekse” veel lager.

Taboeimage

Ook onder swingers zijn taboes aanwezig. Biseksualiteit is daar één van. Voor veel mannelijke swingers is het not done om seks te hebben met mannen. Voor vrouwen geldt dat taboe veel minder. Sterker nog: vaak wordt seks tussen vrouwen aangemoedigd door de mannen die er graag naar kijken. Toch ligt het aantal biseksuele mannen onder swingers beduidend hoger dan onder de gewone Nederlander. Ze zijn weliswaar in de minderheid, maar toch zeker geen uitzondering. En andersom zijn er genoeg vrouwen die weer opgewonden raken van 2 mannen die met elkaar aan de slag gaan en het biseksuele gedrag van hun man aanmoedigen.

Gelegenheid maakt de dief

Anders dan gewone Nederlanders hebben swingers vaak de mogelijkheid om hun biseksuele gevoelens ook in actie om te zetten. Swingen doe je immers met meer mensen om je heen die allemaal zin hebben in seks en bovendien beschikbaar zijn op het moment. Daarmee is een uitstapje naar de andere sekse al snel mogelijk en gemakkelijk voorhanden. En wie de smaak te pakken krijgt en die smaak van zichzelf accepteert wordt biseksueel. En juist in die acceptatie wringt hem nog weleens de schoen bij mannen. Veel mannen zijn bang om voor homo te worden uitgemaakt als ze een keer seks hebben met een man, niet in de laatste plaats door zichzelf. Zou het daarom zijn dat sommige mannen met biseksuele gevoelens stiekem gaan cruisen?

 

Stelling
Deze cijfers, gekoppeld aan een eigen indruk, zijn aanleiding om te denken dat: Swingen voor veel vrouwen onder meer een uitlaatklep is voor hun biseksuele gevoelens, daarbij vaak aangemoedigd door hun man. Mannen zijn sneller bang dan vrouwen om voor hun biseksualiteit uit te komen en zoeken daarom hun actie veel meer in de anonimiteit van bijvoorbeeld cruising. Reacties van lezers op deze stelling zijn natuurlijk meer dan welkom!

 

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.